St. Mary’s Meats

(Sorry, post is in Dutch. If you don’t read Dutch, you can just enjoy this picture. It is the main part of this post anyway. Courtesy peterbaker, through Flickr. )
Cemetery

XI02 by peterbaker on Flickr

Is het vreemd dat ik dit een ontroerende foto vind? Ik word sowieso altijd geraakt door goede foto’s van begraafplaatsen, foto’s die geen sfeer opleggen maar laten zien hoe een begraafplaats naast een clichématig symbool ook een soort dorpje is, een hele goede weerspiegeling van de cultuur waarin hij is ontstaan. Een foto waarop een begraafplaats respectvol en toch ook zo knullig wordt weergegeven vind ik prachtig. Zo’n foto is als een oppervlakkig gesprek tussen twee mensen. Ze kunnen zich niet goed uitdrukken, de communicatie schiet tekort,  ze zijn doodsbang voor de stilte, maar toch zegt het gesprek misschien wel meer over de mensen dan ze ooit zelf hadden kunnen zeggen met de JUISTE woorden. Het zijn de VERKEERDE woorden die iets zeggen over die mensen.

En zo is deze foto met het foute reclamebord erop ook veelzeggend, en voor mij ontroerend. Ik vind het reclamebord niet respectloos. Het straalt een soort kleinburgerlijkheid uit waardoor je weet dat het hier gewoon om onwetendheid of domheid gaat, en niet om een gebrek aan respect. En met onwetendheid en domheid bedoel ik ook niks negatiefs. De eigenaar van St. Mary’s Meats neemt de begraafplaats gewoon voor wat hij is: een plek waar mensen begraven liggen, meer niet. Iedereen gaat dood, dus wat maakt deze plek anders dan het winkelcentrum? In zekere zin is het winkelcentrum een veel triestere plek, want daar zijn de levenden voortijdig aan het afsterven. Een vleesgigant zou wel beter weten dan om zo’n banner op deze plek op te hangen. Zo’n concern heeft professionals in dienst wier taak het is om dit soort overduidelijke misstappen te vervangen door slinkse reclametrucs als het sponsoren van activiteiten op crèches. Zo krijg je dan dingen als het KFC-veterstrikdiploma. Daar hebben we pas een gebrek aan respect te pakken.

2 Responses to “St. Mary’s Meats”

  1. Simon says:

    ‘k vind het prachtig. kan me ook precies voorstellen hoe de manager van St. Mary’s meats eruit ziet… Overigens dacht ik eerst dat de foto suggereerde dat de koeien daar begraven liggen 🙂

    (ps. laatste woord van regel 1: -t)

  2. bloemenjansje says:

    Ahh, zal dan ik nooit perfect zijn? Ik hoop maar dat mijn baas de comments deze keer skipt…

    En een begraafplaats voor koeien zou wel vreemd zijn, want volgens mij blijft er na het slachthuis weinig over van een koe!